Huis ter Wegen (Sassenheim)


Achterzijde Huis Ter Wegen (1881/eind 19e eeuw) (Bron: Hein Krantz)

In deze reactie sprak Hein K. over een foto van Huis ter Wegen in zijn bezit en vroeg Carla O. hierom / om mogelijkheid van publicatie. Hein stuurde de foto (hierboven).
De foto was ondersteboven ingeplakt, dus de weerspiegeling in het water stond boven het huis. Vandaar de eerdere reactie ‘beetje onscherp’.

Hein schrijft: ‘… de foto uit het fotoboek van mijn grootvader. Je ziet dat de tekst ondersteboven aan de bovenkant staat [heeft de webmaster weggeknipt]. Dat komt omdat mijn grootvader de foto op z’n kop heeft ingeplakt. De tekst is “Achterzijde van Huys ter Weegen te Sassenheim. Eigendom van van C.H. Krantz voordat hij huwde. Bestaat niet meer.” C.H. Krantz is zijn vader en die huwde in 1883, 2 jaar later werd mijn grootvader geboren. Ik heb erbij geschreven dat de foto uit 1881 is, maar ik weet niet meer waarom. Misschien omdat ik vond dat de beplanting wat lager is dan volgens de plaat van Lutgers van 1885.’

Als je de achterkant hebt gezien wil je de voorkant natuurlijk ook zien. Erfgoed Leiden en omstreken weet een foto te bieden.
En omdat ze zo mooi en in kleur zijn ook nog twee aquarellen met het huis van de hand van Lutgers.


Voorzijde Huis Ter Wegen (1881/eind 19e eeuw) (Bron: Erfgoed Leiden en omstreken)


Voorzijde Huis Ter Wegen (1855), Petrus Josephus Lutgers (Bron: Erfgoed Leiden en omstreken)


Achterzijde Huis Ter Wegen (1855), Petrus Josephus Lutgers (Bron: Erfgoed Leiden en omstreken)

4 gedachten over “Huis ter Wegen (Sassenheim)

  1. Ik heb inmiddels achterhaald waar die 1881 vandaan komt, dat is namelijk het jaar van de veiling van Huis ter Wegen, waarin mijn overgrootvader delen van Ter Wegen gekocht heeft. Ik kan mij voorstellen dat de foto ter gelegenheid daarvan gemaakt is, evenals de foto van de voorzijde trouwens.

  2. Kon het niet laten even te zoeken.

    Krantenadvertentie uit 1894:
    … te Sassenheim, voor Afbraak Publiek Verkoopen : de Heerenhuizing, genaamd het Huis ter Wegen, met antieken hardsteenen Voorgevel, benevens de in Moorschen stijl opgetrokken Koepel, beide aan den straatweg te Sassenheim…’

    En het kadasterarchief heeft inderdaad een gedeeltelijke afbraak in 1895 vastgelegd.
    Het huis is dus niet rond 1883, maar in 1895 afgebroken, en dan ook nog maar gedeeltelijk.

    Enne koepel in ‘Moorschen stijl’ klinkt toch ook fraaier dan Chinees.

  3. Wat dan wel grappig is dat mijn overgrootvader kennelijk Ter Wegen heeft verkocht voor afbraak en om de grond tot bollengrond te laten worden, terwijl hij in 1901 via de kantonrechter de veiling van Huys te Warmont tegenhoudt en dat koopt om het voor afbraak en bollengrond te behoeden (en om op een adelijk goed te gaan wonen, waarvan ik hem verdenk (het was van de familie van Limburg Stirum, graven)).

    • Hein, volgens het kadaster kocht je overgrootvader het in 1881 en verkocht hij het in 1883, aan Jan Plemp. Deze verkocht het in 1893 aan Marcelis van Renswoud. En die heeft de advertentie laten plaatsen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *