Kaalslag


Afbraak van Ter Coulster (1788, Heiloo) (Bron: Regionaal Archief Alkmaar)

Frederik Kaal (1733-1790) is de meest bekende ‘buitenplaatssloper’ uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Frederik was echter maar een van de vele aannemers die tussen grofweg 1760 en 1820 betrokken waren bij de grootschalige afbraakgolf van buitenplaatsen in de wijde regio van Amsterdam en elders. In mijn proefschrift Boeren op de buitenplaats uit 2022 werd een lans gebroken voor meer onderzoek naar die periode, het fenomeen afbraak, de manier waarop dat ging en hoe men dat beleefde. Daarom wordt er nu door mij gewerkt aan een biografie over het leven, werk en netwerk van Frederik Kaal onder de werktitel ‘Kaalslag’. De bedoeling is dat dit begin 2025 leidt tot een publicatie in boekvorm.

Het blijkt goed mogelijk om de ruim veertig projecten van Frederik te reconstrueren. Omdat zijn projecten echter maar de top van een veel grotere ijsberg zijn ben ik ook op zoek naar bronnen die inzicht geven in andere sloopprojecten van buitenplaatsen uit dezelfde periode (ca 1760-1820). Denk daarbij aan veilingcatalogi van bouwmaterialen, tuinornamenten en beplanting. Brieven, dagboeken of andere ego-documenten waarin wordt geschreven hoe die afbraakgolf werd beleefd. En alle andere bronnen die inzicht kunnen geven hoe het afbraakproces in zijn werk ging. Hulp van anderen wordt zeer op prijs gesteld. Heeft u een tip, een bron of een goed voorbeeld? Neem dan contact met mij op via info@tijdlaag.nl. Samen kleuren we zo dit intrigerende facet van de West-Nederlandse buitenplaatscultuur in.
Gerrit van Oosterom

2 gedachten over “Kaalslag

  1. Een voorvader van mij, meestertimmerman en schrijnwerker Hermanus van Bork (Haarlem 1735-Den Haag 1797), heeft tussen 1782 en 1792 – soms in consortium – de hand gehad in de aankoop, afbraak en verkoop van in ieder geval 7 buitenplaatsen, 2 bedrijven en/of onderdelen daarvan. Alvast de ‘kale’ gegevens;
    1782 Lindenhoff, Wassenaar
    1782 een blekerij, Overveen
    1783 Schoonoord, Alphen aan den Rijn (samen met Hendrik Riemer(s))
    1784 Coxhorn, Wassenaar
    1786 De Loo, Voorburg (samen met Joannes Donker en Hendrik de Gruijter)
    1787 Westkamp, Loosduinen
    1790 Vislust, Leidschendam
    1791 Kenenburg, Schipluiden (samen met Johannes Schoenmaker en Hendrik Riemer(s), is alsnog doorverkocht aan Haagse burgemeester mr Paulus Beelaerts)
    1792 brouwerij De Ooievaar, Den Haag

    Aardig zijlijn-weetje via Henk van de Eyk; Hermanus’ broertje meestertimmerman Hendrik was in de Jansstraat te Haarlem de buurman van Zocher sr.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *