Labyrint op landgoed De Pettelaar

Het labyrint van de Pettelaar op AHN. Donker rood ligt hoog, groen ligt laag. Rechts is de Gestelseweg herkenbaar. Bewerking RAAP archeologisch adviesbureau.
(Bron: www.erfgoedshertogenbosch.nl)

Enige jaren geleden hadden we de ontdekking van een doolhof bij Arcen, zie hier en het artikel in ons Cascade bulletin (PDF). Nu een ander.

Via AHN ontdekten archeologen in 2016 op landgoed De Pettelaar bij Den Bosch de sporen van een labyrint. De minimale hoogteverschillen zijn in het veld niet herkenbaar. Archiefonderzoek resulteerde in een aantal schriftelijke bronnen die steeds spreken over een doolhof (waar het in werkelijkheid een labrint is geweest). Eén kaart laat het labyrint zien, zie hier. Online valt een kort artikel te lezen, zie hier, het langere artikel valt in Silva : online cultuurhistorisch tijdschrift over ‘s-Hertogenbosch te lezen, zie hier.

1711-1732 Plan von Hertzogenbusch met De Pettelaar en het labyrinth, Johann Georg Maximilian von Fürstenhoff (Bron: © Sächsische Landesbibliothek Dresden www.deutschefotothek.de)

Dacht nog even via delpher zoeken, in 1786 te koop: landgoed De Pettelaar met ‘modern speelhuisje, dreven, doolhof, houtwassen, plantagien, teel-, hooy- en weilanden’ (Bron: Rotterdamse courant 09-05-1786)
Jan Holwerda

Rotterdamse courant 09-05-1786

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *