Over schoone geschilderde gezigten op eindens der lanen


Scheybeek (rechts) aan de weg van Beverwijk naar Velsen (1770) (Bron: Noord-Hollands Archief)

Verder zoekend met ‘Chineesche‘, als in voorgaand bericht, valt opnieuw Rozenhof, nu Roosenhoff geheten, in de prijzen. Met ‘Chineesche tenten‘, inderdaad meervoud. Nog leuker in dezelfde advertentie is de verkoop van iets wat we wel kennen, maar niet vaak (?) tegenkomen: ‘over schoone geschilderde gezigten, om op eindens der lanen te plaatsen‘ (Rotterdamse courant 14-02-1792).

Dat had ik graag met een afbeelding willen illustreren, maar er schiet zo snel niet één te binnen. Wel de geplaatste afbeelding van Scheybeek (Beverwijk). Vanaf Beverwijk loopt de weg in zuidelijke richting naar Velsen, achter de ruiter buigt de doorgaande weg naar links af; rechts ligt Scheybeek. De laan loopt nog een stukje rechtdoor om dood te lopen op een ‘schot’, obelisk-vormig. Bijna een figuurzaagwerkje, maar dan heel groot. Geen geschilderd gezicht, maar wel een folly-achtige invulling op het einde van een ‘laan’.
Jan Holwerda


Detail uit voorgaande afbeelding, de weg buigt naar links, rechtdoor loopt de laan dood op een sierinvulling als blikvanger.

8 gedachten over “Over schoone geschilderde gezigten op eindens der lanen

 1. Dat de doorgaande weg achter de ruiter naar links afbuigt zie ik nou helemaal niet. Ik zie wel dat enige paaltjes de doorgang naar de folly verhinderen, maar en dat er een licht-zonne-baan de laan invalt, maar links is toch geen doorgaande weg?
  Zo’n soort folly, maar dan in de vorm van een colonnade, heeft er m.i. op Beeckestijn gestaan.
  CO

 2. De weg loop door, tussen twee rijen bomen, die ook op de voorgrond te zien zijn. Ook het karrenspoor(?) duidt daar op. Leuke vondst Jan! Als altijd.

 3. Enne deze nog even, vond Christian Bertram. Op de kaart van Elswout van Van Zutphen uit 1812. Aan de noordzijde van Elswout, op Elswouthoek. Een obelisk-achtig schot aan het einde van een laan / pad. Je kijkt schuin tegen de achterzijde. Zou de voorzijde een schildering hebben gehad?

 4. Schotten in overvloed, bijvoorbeeld die fantastische schotten op oude foto’s van Welgelegen van Dirk Boer, en nog zo een hele stapel, maar de fraaiste blik moet toch nog echt nog steeds in Schwetzingen te vinden zijn, de schildering ‘Ende der Welt’ (men vatte het op zo men wil).

 5. Het antwoord op links afbuigen of niet is heel simpel: er voegt zich vanaf links een weggetje.
  (is die folly wel echt?)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *