Paleis Het Loo ‘Buitengewoon Bloeiend’


OVERGENOMEN (‘groene deel’ van de tekst)

Ook al is het hoofdgebouw van Paleis Het Loo de komende drie jaar vanwege de vernieuwing en verbouwing gesloten, van 30 maart t/m 30 september is Paleis Het Loo ‘BuitenGewoon Open’: in de tuinen wordt de beplanting de komende jaren heel anders aangepakt!

‘Buitengewoon Bloeiend’
Sinds de opening als museum in 1984, wordt gewerkt met een voorjaars- en zomerbeplanting en gebruik gemaakt van plantensoorten die aan het einde van de 17e eeuw in Nederland bekend en in gebruik waren. Iedere soort werd, geheel op de 17e-eeuwse wijze, losstaand geplant, zodat een bloeiende plant goed van alle kanten is te bewonderen. De komende jaren worden de bloemenborders echter vol beplant, voor een kleurrijk visueel spektakel. Ook planten die pas in de 18e, 19e of 20e eeuw hun weg vonden naar Nederlandse tuinen krijgen de komende tijd de kans om een hoofdrol te vervullen in een Barokke tuin. Een unieke, nieuwe ervaring.

Tijdens de ‘BuitenGewoon Open’ periode wordt het paleisdak dagelijks opengesteld voor publiek. Via een lift aan de zijkant van het paleis is het dak toegankelijk voor een indrukwekkend uitzicht op de paleistuinen en zicht op de bouwwerkzaamheden op het voorplein.
Vanaf Pasen, 30 maart t/m 30 september 2018; zie ook website.

4 gedachten over “Paleis Het Loo ‘Buitengewoon Bloeiend’

  1. Wat is de ratio hiervan? Wordt het een soort ‘kjoekenhov’? Van wie is het ontwerp en/of de bloemkeuze? Gaan ze van lieverlee de lage laagjes overwoekeren ( Ilex crenata)? Hoe lang is tijdelijk? De tuinen van Het Loo zijn geen speelgoedjes. Het Loo is de enige echte formele tuin in Nederland. Dat vraagt om respect.

    • Dag Joost, de beplantingsplannen worden gemaakt door de tuinbaas, Willem Zieleman in samenspraak met mij en andere leden van de Tuindienst. Het idee hierachter is dat we de komende 3 jaar op een andere manier open zijn en dit ook willen laten terugkomen in een ‘andere beplanting’. Juist door het benoemen dat er nu wel bv Dahlia’s & Crocosmia’s gebruikt worden – soorten die normaliter te ‘jong’ zijn voor deze tuin – hopen we vanaf 2021 meer bewustzijn te kweken dat de plantsoorten die we dan gebruiken wel al voor 1700 in ons land geintroduceerd waren! Levend antiek! We blijven wel werken met een voorjaars- en een zomerbeplanting. Net als alle andere jaren wordt er veel aandacht (en menskracht) besteed aan het onderhoek van de plate-bandes, dus van woekeren of overhangen zal zeker geen sprake zijn

  2. Dank je Renske, ik constateer dat het tijdelijk is en ik ben daarom blij met je antwoord. Ik zei laagjes, ik bedoelde natuurlijk haagjes. Bij Willem in goede handen!

  3. Zal best schitterend worden, en natuurlijk komen we kijken !
    Trouwens een kijkje vanaf het dak is ook niet te versmaden !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *