Portret van een Tuin, alles heeft een tijd

INGEZONDEN.

Portret van een Tuin
alles heeft een tijd

Een film die in première gaat op het International Film Festival Rotterdam, op 23, 24 en 28 januari (zie hier).

In een eeuwenoude moestuin op een Nederlands landgoed werken een 85-jarige snoeimeester [Jan Freriks] en de tuinman aan de leibomen. Tijdens het snoeien hebben de mannen gesprekken over voedsel, het weer, de wereld en delen ze kennis op het gebied van groente en fruitteelt.

Te midden van vers omgeploegde aarde, fruitbomen in de boomgaard en weelderige druivenranken worden we deelgenoot van de passie, gedrevenheid en kennis die de essentiële ingrediënten vormen voor het succesvol onderhouden van een grote moestuin.
En van de noodzaak van geduld en relativering. Maar liefst vijftien jaar werkten ze samen aan de perenberceau. Zal hij dit jaar dan eindelijk gaan sluiten?

De snoeimeester is ondanks zijn hoge leeftijd onvermoeibaar en enorm bevlogen. Terwijl hij zich zorgen maakt over het verloren gaan van eeuwenoude kennis, stelt de jongere tuinman zich ten doel deze kennis en kunde over te nemen en door te geven.
Ondertussen verstrijken de seizoenen.
De tuinvrouw werkt aan de groentebedden, de citrusbomen verlaten hun winterverblijf en er is een ontmoeting met appelbloesemsnuitkever. Augustus vormt de apotheose met een schijnbaar oneindige oogst en een weelde aan kleuren, geuren en smaken. Terwijl de rust daarna langzaam terugkeert in de natuur, gaat het werk van de tuinman te midden van de vallende bladeren en de rijp op de takken gewoon door.

Alles heeft een tijd.
Zie ook www.portraitofagarden.com.

7 gedachten over “Portret van een Tuin, alles heeft een tijd

 1. Kunnen we deze film niet huren voor op de Ronde Tafel Conferentie? Marc Westermann (ook cascade vriend) gaat hem morgen op het filmfestival bekijken. Dus bij hem kunnen jullie terecht voor nadre informatie of bij Daan van der Have natuurlijk. CO

 2. De hele film wordt is nog in Rotterdam te zien as woensdag 16.45 uur. Marc Westermann hoopt de film op dvd te bemachtigen. Dan gaat hij vertoonde worden in Het Stoomhuis te Neerijnen.

 3. Op zondag 19 en maandag 20 april vertoont Villa Augustus ‘Portret van een tuin’, een film over de eeuwenoude tuin van het landgoed Dordwijk.
  Aanvang: 20.30 uur (inloop vanaf 20.15 uur)
  Toegang: € 10,00 (incl. drankje na afloop in het restaurant)
  Adres: Oranjelaan 7, 3311 DH Dordrecht
  Reserveren: Villa Augustus, tel: 078-639 31 11 (gereserveerde kaarten graag afhalen bij de hotelreceptie in de watertoren)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *