Tuinontwerp van Lambertus Vlaskamp (2)


Koepel in de tuin van Hommes, Nieuweweg 12 Groningen.  Bron: Beeldbank Groningen

De hierboven getoonde foto is een detail van een foto uit de Beeldbank Groningen. Tineke mailde dat aldaar een serie foto’s met o.a. huis, tuin, vijver en koepel te vinden is. Zoek in de Beeldbank Groningen, met  hommes nieuweweg.

Het huis stond aan Nieuweweg 12 te Groningen en werd in 1920 afgebroken om plaats te maken voor een universiteitsgebouw. Een groot deel van de tuin moest plaats maken voor het Groninger Transportbedrijf en nog later voor woningen aan het Poortersplein. Een deel van de tuin resteert, of waarschijnlijk kun je beter zeggen dat er nog steeds groen aan het Poortersplein is te vinden.

Met wat schuiven en kantelen werd mij het volgende duidelijk.
De kaart moet een kwartslag met de klok mee gedraaid worden, of te wel boven is het oosten. Het huis stond aan de Nieuweweg en de koepel grensde aan de Oostersingel. De kadastrale gegevens in watwaswaar.nl laten dit terugvinden (kadasterkaart 1811-1832) en de OAT geeft Oncko van Swinderen als eigenaar van de verschillende percelen aan. En dit past perfect bij de reactie van Tineke bij de voorgaande weblog: Het ontwerp bevindt zich in het familie-archief van Van Swinderen/De Marees van Swinderen.

Een detail van het ontwerp, de koepel, staat hieronder. Het gebruik van de zichtlijnen / vistalijnen blijkt maar al te duidelijk. Boven de koepel staat genoteerd ‘Gezigt op .. Wal’. De foto bevestigt de hogere ligging van de koepel ; van achterliggende huizen is enkel het bovenste deel zichtbaar.


Detail van ontwerp voor de tuin van Hommes (Groningen), door Lambertus Vlaskamp.
Bron: Groninger Archieven, foto Aly van der Mark

Overigens riep de koepel met de lijnen, de rustbank in de andere hoek en beiden in de verste uithoek van de tuin direct de herinnering aan het ontwerp voor Vreewijk (na 1848) van Roodbaard op. Zie het detail hieronder en zie ook de eerdere weblog over Vreewijk (25 nov 2008).  Jan Holwerda


Detail ontwerp Vreewijk, Drachten (na 1848), L.P. Roodbaard  Bron: BONAS

1 gedachte op “Tuinontwerp van Lambertus Vlaskamp (2)

  1. Met de wetenschap van nu…
    Met het opnieuw (tenslotte is de tekening al in eerdere publicaties afgebeeld) achterhalen van het ontwerp van Vreewijk en een betere datering van de aanleg (ca. 1867-1869) en de aanlegger (G. Vlaskamp) is duidelijk geworden dat het ontwerp niet van Roodbaard (1782-1851) is, maar van Gerrit Vlaskamp (1834-1906) moet zijn; zie weblog 28 maart 2011.

    Dit betekend dat de gemaakte link t.a.v. de koepel eigenlijk niet Lambertus Vlaskamp – 'naar' Roodbaard, maar zoon Gerrit – 'naar' vader Lambertus Vlaskamp moet zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *