Tuinontwerp van Lambertus Vlaskamp


Ontwerp voor de tuin van Hommes (Groningen), door Lambertus Vlaskamp.
Bron: RHC Groninger Archieven, foto Aly van der Mark

Aly van der Mark en ook Tineke Scholtens kennen we al van eerder weblogs over de Vlaskamps.
Deze week zatten ze te genieten op het Groninger Archief van het ontwerp van Lambertus Vlaskamp (1807-1854) voor de tuin van Hommes, aan de Nieuweweg te Groningen. Het ontwerp wilden ze ons niet onthouden.

Goed te zien is dat Lambertus in de leer is geweest bij Roodbaard, al die ‘kattesnorren’!, aldus Tineke.
Aly vindt het een ontroerende tekening: ‘hij was net failliet gegaan, was naar Helpman verhuisd, dus hij moest zien er weer bovenop te komen, je kunt zo goed zien, dat hij ontzettend zijn best heeft gedaan op al die kleine details’.

Het archief heeft beloofd de tekening te restaureren en dat is wel nodig.
In een volgende weblog nog wat meer details.


Bron: Leeuwarder Courant 2 juni 1851

4 gedachten over “Tuinontwerp van Lambertus Vlaskamp

  1. Prachtig ontwerp van L. Vlaskamp. Hier heeft hij toch wel even bewezen dat hij maar niet de eerste de beste architect is. Moeten we dit ontwerp omstreeks 1850 dateren? Ik zou ook nog wel even willen weten wat Tineke nu precies bedoelt met kattesnorren? Ik neem aan dat je niet de bloemperken bedoelt, maar misschien de groepen bomen en / of heesters in de holtes van de perken? En wie was die Hommes in Groningen? Heeft dat iets te maken met Instituut Hommes in Sappermeer? CO

  2. Ik heb geboorte- en sterfjaar van Lambertus bewust toegevoegd, Lambertus stierf in 1854. Dus het ontwerp is van 1854 of eerder. Verder voegde ik de advertentie toe. Roodbaard stierf in 1851. Vraag is of Lambertus dit ontwerp zelfstandig en na de dood van Roodbaard maakte of dat hij dit deed toen hij in dienst was van Roodbaard. Overigens weet ik niet of dit tot de dood van Roodbaard is geweest of dat het dienstverband al eerder eindigde. Aly zal dit weten. En misschien is het jaartal van het ontwerp of van de aanleg van de tuin wel bekent, bij Tineke of Aly.

    ‘kattesnorren’ zijn die zichtlijnen / vistalijnen die je op zoveel tekeningen van Roodbaard ziet, hier te zien bij bv de theekoepel (middenboven). Overigens zie je dit een 50-tal jaren later ook nog steeds bij Gerrit L. Vlaskamp (de zoon). In ieder geval bij het ontwerp van Wilhelminapark te Sneek (1897), heel extreem in de hoeveelheid lijnen/haren.

    Hommes is de koffie- en theehandelaar Hommo Hommes (Hommes Koffie en Theehandel te Groningen).

  3. Kattesnorren zijn die dicht-opeen getekende zichtlijnen, het duidelijkst vanaf het koepeltje.
    Het ontwerp bevindt zich in het familie-archief van Van Swinderen/De Marees van Swinderen; wie eigenaar van “huis Hommes” was rond 1850 moet nog uitgezocht. Er is nog werk aan de winkel!..Tineke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *