Welke plek had de imkerij vroeger binnen de tuinkunst?


Bijenstand Bronbeek (1917 Arnhem)

Richard Zweekhorst (Tuinen van Vroeger, tuinbaas Tulpenburgh Amstelveen) en Dinja de Groot (Spruit Natuur en Milieu, Stichting Bee Foundation, NBV-bijenteeltdocent) onderzoeken momenteel welke plek de imkerij vroeger had binnen de tuinkunst. Waar plaatsen we de bijenstal in cultuurhistorische context? Was de bijenstal een functionele nutsvoorziening, zoals bijvoorbeeld een eendenkooi? Of zijn er prachtige voorbeelden van fraaie gebouwtjes, zoals bijvoorbeeld die van een menagerie? Zijn er bronnen, afbeeldingen, prenten, ontwerpen bekend die inzicht geven in de historische inbedding van honingbijen in het groen erfgoed?
Als er ergens iets te vinden is dan komt het hopelijk op deze plek samen. Het doel is om de imkerij in het groene erfgoed op een ecologisch en cultuurhistorisch verantwoorde en fraaie wijze in te bedden.

4 gedachten over “Welke plek had de imkerij vroeger binnen de tuinkunst?

  1. Zondag j.l een lezing gehoord over tuinen bij de adel. Tijdens het vooronderzoek bleek dat men niet wist of de tuinen van de Adel ook gebruik maakten van bijen/imkers. Mochten jullie wat tegenkomen daarover hoor ik het graag.
    Roel ten Klei, ex manager Bijenhuis.

  2. Ik weet dat een jachtpartij (parforce jacht) van Stadhouder Koning Willem III eindigde op Rosendael in de moestuin en dat het hert de bijenkorven omver liep en alle bijen rondzwermden. Wat het doden van het hert nog een hachelijker onderneming maakte dan het al was.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *