Bank van Europa


De dubbelde linde laan na de bank van Europa op Zuyd wind (1749), Aart Schouman

Via een mail met verwijzing naar bovenstaande tekening met de ‘dubbelde linde laan’ op de buitenplaats Zuydwind (‘s-Gravenzande) werd geïnformeerd naar die ‘Bank van Europa’. Wat daar bij te denken?

Inzoomen laat een rijk gedecoreerde bank met een beeld vermoeden. De benaming doet denken aan Europa en Afrika bij Slot Zeist. Het andere tweetal, Azië en Amerika, wat aldaar ook stond is verdwenen. Tezamen zijn het de vier toen bekende werelddelen.

 


Europa en Afrika bij Slot Zeist

Zo’n viertal is ook bekend van het Beeldenhuis, Hendrikstraat 25 te Vlissingen. (zie standbeelden.vanderkrogt.net).


‘Beeldenhuis’ te Vlissingen.

De beelden hebben een aankleding en attributen die duidelijk maken welk werelddeel ze verbeelden. Bij Zuydwind was er blijkbaar de ‘Bank van Europa’. Mogelijk waren er nog drie banken, Afrika, Azië en Amerika. Hier dan geen beelden, maar banken die de toen bekende werelddelen symboliseerden.
Andere gedachten? Andere voorbeelden?
Jan Holwerda

Toevoeging: lees vooral de reactie, met hoe het werkelijk zit.

1 gedachte op “Bank van Europa


  1. Uitsnede Ontvoering van Europa (1628-1629), Peter Paul Rubens, zie hier.

    Een lezer mailde de oplossing. Typisch zo’n geval van als je weet wat je moet zien, zie je het… Het is de verbeelding van de ontvoering van Europa door Zeus, als op het schilderij van Peter Paul Rubens (1577-1640). Het mythische verhaal over de ontvoering van de Fenicische prinses Europa wordt door Ovidius beschreven in zijn Metamorphoses. Zie ook hier en hier.

    ‘Het is mogelijk dat e.e.a. van wit geschilderd hout (als imitatie van marmer) was gemaakt….dat kwam veel voor in de 18de-eeuw.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *