Buiten 1907-1936 online


Buiten 1907-1936

In 2019 kwamen de nummers van Onze Tuinen en Het Landhuis online, zie hier.

Gisteren volgden de nummers van Buiten; geïllustreerd weekblad aan het buitenleven gewijd. Verschenen van 18 mei 1907 tot met 24 december 1936. Nu niet alleen bladeren in de exemplaren uit m’n kast, maar ook zoeken (wat een gemak) via delpher.nl, zie hier.
Jan Holwerda

1 gedachte op “Buiten 1907-1936 online

  1. Jan, wat een welkom bericht dat ‘Buiten’ nu via Delpher digitaal toegankelijk is geworden. Vele onderzoekers en belangstellenden zullen daarvan voortaan kunnen profiteren.
    Ik leerde het tijdschrift in 1980 kennen toen ik als stagair op de toenmalige kunsthistorische afdeling van de RDMZ in Zeist (voorloper van de huidige RCE, Amersfoort) werkzaam was. Daar stond in de bibliotheek achter de complete reeks, gestoken in de bekende groene band, een uitgetypte lijst geplaatst, die was vervaardigd op kasteel- en buitenplaatsnaam: een zeer behulpzame toegang! In mijn werk heb ik daarna dankbaar gebruik kunnen maken van de series in de bibliotheken van stichting Geldersch Landschap & Kasteelen en Paleis Het Loo. En onlangs ontving Tuinhistorisch Genootschap ‘Cascade’ van een particulier de eerste twee – niet ingebonden – jaargangen (1907 en 1908) van ‘Buiten’, die vervolgens bladzijde voor bladzijde werden doorgenomen door Daniël Rewijk, die een monografie schrijft over Jan Feith. Deze publicistische en sportieve alleskunner (1874-1944) was gedurende het eerste half jaar van verschijning (april-september 1907) als vaste medewerker aan het tijdschrift verbonden (zie: Ileen Montijn, Naar buiten! (Amsterdam 2002), 46-51). Maar vanaf nu kunnen we dus naar hartenlust en heel gericht lezen in ‘Buiten’, met hulp van Delpher.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *